Strona główna BIP Wersja chińska Wersja włoska Wersja hiszpańska Wersja ukraińska Wersja czeska Wersja niemiecka Wersja rosyjska Wersja francuska Wersja angielska
Szukaj
O regionie
Gospodarka
Rolnictwo
Turystyka
Sport
Kultura
Nauka i edukacja
Rozwój regionalny
Współpraca z zagranicą
Fundusze Europejskie
Środowisko
Obsługa klienta
Tablica informacyjna
Prawo
Centrum prasowe
Organiz. pozarządowe
 Aktualności Powiększ tekst Zmniejsz tekst Powrót
 Inne ›› Fundusze Europejskie ›› Fundusze europejskie 2007-2013 ›› Pozostałe Programy Operacyjne 2007 – 2013 ›› PO RYBY  ›› Aktualności  
Aktualności
Święto Karpia oPolskiego 2015
25 września 2015
27 października 2015
7 października 2015
20 lutego 2015
9 października 2014
5 czerwca 2014
2 czerwca 2014
27 listopada 2013
11 września 2013
19 czerwca 2013
29 maja 2013
V edycja Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego 2015

Pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewody Opolskiego, Marszałka Województwa Opolskiego oraz Starosty Namysłowskiego odbyła się już piąta edycja Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego.

Na terenie Gospodarstwa Rybackiego Lasów Państwowych w Krogulnej organizatorzy tj.: Lokalna Grupa Rybacka "Opolszczyzna", gminy Pokój i Świerczów oraz G.R. Krogulna przygotowali liczne atrakcje a wspaniała pogoda sprawiła, że kilka tysięcy mieszkańców naszego województwa postanowiło wziąć udział w tegorocznym Święcie Karpia.

Od wczesnych godzin porannych trwały spławikowe zawody wędkarskie dla dzieci i dorosłych oraz pokazowe odłowy karpia. Podczas Święta zorganizowany został konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z karpia, w którym pierwsze miejsce zdobyła restauracja "Niebo w gębie" z Opola ze zwycięską potrawą karpia nadziewanego krewetkami z rukolą oraz szpinakowym khinkali w sosie czosnkowym.

Podczas tegorocznego Święta Karpia dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny połączony z warsztatami przeprowadzony przez P. Pawła Pingota z opolskiej Akademii Kulinarnej. Przygotowane podczas pokazu potrawy tj.: karp w galarecie, sałatka warzywna, karp z pieca, oraz zupa rybna zostały wykorzystane podczas bezpłatnej degustacji wśród gości. Pokaz kulinarny został współfinansowany ze środków Pomocy Technicznej Programu Operacyjnego RYBY 2007-2013.

Uroczystości obfitowały w m.in. zorganizowane przejażdżki łódką i skuterem po jeziorach gospodarstwa, występy artystyczne, stoiska z wyrobami ludowymi i potrawami z ryb. Uczestnicy mogli wziąć udział w loterii fantowej i zawodach w wędkarstwie rzutowym a dla najmłodszych przygotowane zostały gry i zabawy.

Rosnąca liczba chętnych do udziału w corocznie organizowanym Wojewódzkim Święcie Karpia oPolskiego sprawia, iż Święto to na stałe zagościło wśród wydarzeń kulturalnych Opolszczyzny 

Archiwum
‹‹‹
Informację wprowadził (a): Marek Karawan (2015-09-25 11:49:34)
Informację zmodyfikował (a): Marek Karawan (2015-10-08 14:02:46)
 Zobacz także PDF - pliki PDF  Powiększ tekst - powiększ tekst  Zmniejsz tekst - pomniejsz tekst  Drukuj - wydrukuj  Do góry
Data aktualizacji: 2016-12-01
Liczba odwiedzin: 36589219
 
Ta strona używa plików cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności.